Akoestiek in co-working spaces: bied de juiste mix van ruimtes
De toenemende populariteit van co-working spaces heeft aanzienlijke implicaties voor het akoestisch ontwerp.
De toenemende populariteit van co-working spaces heeft aanzienlijke implicaties voor het akoestisch ontwerp. Waar akoestiek in het verleden vooral ging om het lawaai tot een comfortabele stilte te reduceren, worden co-working spaces nu ingericht als ‘levendige en opwindende’ plekken.
Een afleiding kost je meer dan 23 minuten!
Volgens onderzoek van Gloria Mark, hoogleraar informatica aan de University of California, duurt het na een afleiding gemiddeld 23 minuten en 15 seconden voordat je weer geconcentreerd aan de slag gaat met de taak waar je mee bezig was. Hoe rijmt dit met een werkomgeving waar onderbreking niet wordt gezien als hinderlijk?
Juiste mix van ruimtes op kantoor: activity based
De oplossing zit hem in het bieden van de juiste mix van verschillende ruimtes binnen hetzelfde kantoor: stille ruimtes voor geconcentreerd werken en levendige ruimtes voor gezelligheid en informele activiteiten.
Er zijn ook gespecialiseerde akoestische ruimtes nodig. Bijvoorbeeld akoestisch beveiligde vergaderruimten waar spraakprivacy belangrijk is of waar AV / telefoonruis moet worden beperkt. Ook grotere ruimtes waar medewerkers samen kunnen komen en waar bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden. We noemen dit activity based design: het vormgeven van de ideale werkomgeving aan de hand van de activiteiten en processen die plaatsvinden binnen je bedrijf. Hoe richt je je kantoor in zodat het zo goed mogelijk de werkzaamheden ondersteunt?
Akoestische uitdagingen: 2 categorieën
Deze mix van verschillende ruimtes roept akoestische uitdagingen op, die grofweg in twee categorieën in te delen zijn:
Akoestische uitdaging 1:
Akoestische bufferzones tussen de ruimtes
Het is belangrijk om al vroeg in het ontwerpproces rekening te houden met akoestiek. Door de indeling van je kantoor te plannen met het oog op akoestiek kan veel worden bereikt. Bijvoorbeeld door nevengebieden (zoals bijvoorbeeld gangpaden) te gebruiken als bufferzones tussen rustige en luide gebieden. Dit is ook vaak goed op te lossen met verplaatsbare scheidingswanden, afscherming door (akoestische) meubels of akoestische plafondpanelen. Wat co-working spaces vaak tot een grotere uitdaging maakt, is dat er over het algemeen meer nadruk wordt gelegd op esthetiek dan op akoestiek, vaak met de wens dat open ruimtes naadloos in elkaar overlopen.
Akoestische uitdaging 2:
Het juiste “akoestische gevoel” voor elke ruimte
Onderzoek van Steelcase wijst uit dat slechte akoestiek de concentratie verstoord en de productieve tijd vermindert met wel 86 minuten per dag. Herrie maakt bovendien letterlijk ziek. Het zorgt voor stress, een hogere bloeddruk en hartslag, en klachten als hoofdpijn en migraine.
Er is echter geen enkele akoestische omgeving die geschikt is voor alle activiteiten, of zelfs voor alle individuen. Onderzoek heeft ook aangetoond, niet verrassend misschien, dat extraverte persoonlijkheden de voorkeur geven aan het werken in een luidere, meer dynamische omgeving, terwijl introverte mensen het beste werken in een stillere, kalmere omgeving. De trend om teams te bouwen met gemengde persoonlijkheidstypes levert duidelijk uitdagingen op bij het definiëren van een geschikte akoestische omgeving voor het hele team! Onze ervaring is dat de beste resultaten worden bereikt door een mix van akoestische omgevingen te creëren die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van hoe de persoon zich op dat moment voelt en de taak die voorhanden is.
Dynamische omgevingen creëer je over het algemeen door de akoestische absorptie in de ruimte te beperken. Dus veel harde, akoestisch reflecterende oppervlakken, die zorgen voor een hoger geluidsniveau en een levendiger sfeer. Deze techniek wordt vaak gebruikt door bars en restaurants gericht op een jongere doelgroep.
Rustigere omgevingen creëer je door het gebruik van akoestische absorptie. In open kantoren is het plafond hierbij meestal het belangrijkste oppervlak. Een goed uitgangspunt bij het creëren van een rustige omgeving is een hoogwaardig absorberend plafond, hetzij als standaard roosterplafond of als hangende schotten of vlotten. Extra absorptie kan worden toegevoegd door middel van wandpanelen, roomdividers of meubilair en/of stoffering.
Wil je meer weten over akoestiek in de nieuwe kantooromgeving en de multi-space aanpak? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.
Lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.
Lees meer over de relatie tussen akoestiek en arbeidsproductiviteit