Antigeluid | Alles over Toepassingen en Voordelen
Er bestaat een actieve methode, die het geluid dooft door trillingen op te wekken die precies tegen de geluidstrillingen van de herriemaker ingaan. Dat is het principe van antigeluid of tegenwerken.
Tegenwerken of antigeluid: dat is geluid bestrijden met geluid
Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. De tegenfase kan ontstaan door reflectie, maar ook met elektronica en een luidspreker bewust gegenereerd worden. Met dat laatste is het mogelijk bestaand geluid te dempen, iets wat vooral bij lagere frequenties en monotone geluiden goed werkt.
Minder storend voor het menselijk oor :
Laagfrequente, monotone geluiden (trillingen) kunnen worden gecombineerd met andere luchttrillingen. De drukvariatie van de trillingen die we in ons oor horen wordt hierdoor minder. Antigeluid heft het geluid dus niet écht op (dat is natuurkundig onmogelijk) maar zorgt er wel voor dat het minder storend is voor het menselijk oor. Antigeluid kan niet in de buitenlucht worden ingezet. Het is alleen geschikt voor afgesloten ruimtes, en dan vooral wanneer het gaat om laagfrequent geluid. Het is niet de oplossing voor alle geluidsoverlast. Het wordt Bovendien vaak ingezet in combinatie met een andere geluiddempende aanpak.
Hoe werken koptelefoons met antigeluid (noise cancelling)?
Microfoontjes aan de buitenkant van de koptelefoon herkennen monotone geluiden. De speakers geven dezelfde frequenties een fractie later weer. De geluidsgolven staan zo uit fase en heffen elkaar op, waardoor die zoem- of bromtoon een stuk zachter wordt. Een vliegtuigmotor, de sneltrein, de stofzuiger, de lawaaierige computers op kantoor verdwijnen naar de achtergrond. Andere, niet-monotome geluiden zoals mensen die tegen je praten of de muziek die je beluistert zijn goed hoorbaar. Dat anti-geluid voelt wel alsof je oren onder druk staan.