De impact van licht en geluid op de werkvloer
Tevreden medewerkers presteren beter. Als het welzijn van jouw medewerkers zo sterk bepalend is voor jouw resultaten, is het slim daar aandacht aan te besteden. Maar waarin moet je dan investeren?
Tevreden medewerkers presteren beter. Ze zijn productiever, creatiever en gaan beter om met stress. Een gelukkige medewerker is 50 procent minder vaak ziek, zes keer minder afwezig en negen keer zo loyaal. Het is dan ook niet voor niets dat de functie van Chief Happiness Officer in het leven is geroepen. Als het welzijn van jouw medewerkers zo sterk bepalend is voor jouw resultaten, is het slim daar aandacht aan te besteden. Maar waarin moet je dan investeren?
Natuurlijke elementen, daglicht en rust heel belangrijk
Het Human Spaces Report, uitgevoerd onder 3.600 Europese kantoormedewerkers, laat een aantal interessante resultaten zien. Zo vergroten kantoren met natuurlijke elementen zoals planten en daglicht, het welzijn van de medewerkers met 13 procent en de productiviteit met 8 procent. 42 procent van de respondenten noemt daglicht als favoriete kenmerk. Ruim 40 procent van de Nederlandse ondervraagden zegt productiever te zijn in een eigen kantoorruimte. Slechts 17 procent van die groep denkt productiever te zijn in een kantoortuin.
Vijf belangrijke natuurlijke elementen
Nederlandse werknemers willen in hun favoriete werkomgeving vijf natuurlijke elementen:
• 55 procent noemt daglicht.
• 32 procent vaart wel bij een rustige werkomgeving.
• 22 procent wil graag echte planten
• 16 procent heeft een voorkeur voor heldere kleuren
• 14 procent zegt graag omringd te zijn door natuurlijke materialen.
Nogmaals daglicht en rust, maar ook beweging
Onderzoek van de Nederlandse Joyce Guldemond, studente sociologie, bevestigt deze resultaten. Ook zij concludeert dat medewerkers die werken bij kunstmatig licht zich minder gezond voelen dan wanneer daglicht de primaire lichtbron is. Ook blijkt uit haar onderzoek dat medewerkers die werken op een kantoor met veel geluidsoverlast zich minder gezond voelen dan medewerkers die werken in een rustige kantooromgeving. Guldemond voegt daar het belang van beweging aan toe. Hoe meer een medewerker beweegt, hoe gezonder hij of zij zich voelt. Korte pauzes, een loopje naar het koffiezetapparaat of naar het toilet zijn belangrijk.
De impact van storende geluiden. En absolute stilte.
Behalve grootschalige onderzoeken wordt er ook op wat kleinere schaal onderzoek gedaan. Zo onderzocht Peter Brems, reporter bij de Belgische zender VRT, de impact van storende geluiden. Het blijkt dat het gemiddelde volume op zijn redactie – ja, een kantoortuin – tussen de 45 en 80 decibel schommelt, ver boven de optimale 35 decibel. Eén van zijn collega’s heeft daar zoveel last van, dat hij een speciale koptelefoon draagt die storende geluiden kan wegfilteren. Dat hij daarom gekscherend de ‘Noise Blocker’ wordt genoemd, neemt hij maar voor lief. Toch blijkt ook absolute stilte gekmakend. In de zogenaamde anechoïsche kamer van Microsoft, de stilste plek ter wereld met geluidsniveaus tot -20,6 decibel – let wel: minus 20,6 decibel – houdt geen mens het lang uit.
Meer weten?
Wil je meer weten over akoestische belemmeringen of eens verder praten over akoestische wanden, panelen en meubilair? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.