Dit doet goede én slechte akoestiek met jou
Wist je bijvoorbeeld dat goede akoestiek bij werknemers leidt tot; minder stress en verzuim, hogere arbeidsproductiviteit, meer motivatie, arbeidsvreugde en betere concentratie en communicatie?
Akoestiek een bijzaak in de organisatie? Daar denk je na het lezen van keiharde feiten wel anders over. Wist je bijvoorbeeld dat goede akoestiek bij werknemers leidt tot; minder stress en verzuim, hogere arbeidsproductiviteit, meer motivatie, arbeidsvreugde en betere concentratie en communicatie?
Effect op het functioneren
Goede akoestiek levert een belangrijke bijdrage aan het succes van de organisatie. Waarom? Omdat succes valt of staat met het goed kunnen functioneren van de werknemers. Het functioneren wordt beïnvloedt door de mate waarin men zich kan concentreren en dat heeft veel te maken met akoestiek. Zo kan de concentratie sterk verstoord worden door te harde geluiden of ‘rumoerigheid’.
Gevolgen van te hard praten
Slechte akoestiek hangt ook samen met gehoorklachten en stemproblemen. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de docenten in het secundair onderwijs (te) hard moet praten om zich verstaanbaar te maken? Ook in het zakenleven is de akoestieke situatie nog lang niet perfect. Hier geeft een kwart van de werknemers aan (te) hard te moeten praten om zich verstaanbaar te kunnen maken.
Goed of slecht?
Wanneer is de akoestiek binnen een organisatie nou eigenlijk goed en wanneer slecht? Dat vinden werknemers maar vaak moeilijk vast te stellen. Niet zo gek ook; als je dag in dag uit in een kantoor werkt, weet je vaak ook niet beter. Pas na een verbetering van de akoestiek merken mensen vaak hoe slecht het voorheen was gesteld.
Wacht niet (te) lang en pak de akoestiek nu aan. Het kent te veel voor- en nadelen om dit niet te doen.