Blog
Category

Risico op gehoorverlies detecteren: Waar moet je op letten

Door
Floris Hollander
1/3/2024
min read
Share this post

Gehoorverlies is een groeiende zorg, die miljoenen mensen wereldwijd treft. Lees hoe harde geluiden uw gehoor kunnen beschadigen en neem maatregelen om uzelf te beschermen.

“Gehoorverlies wordt vaak aangeduid als een ‘onzichtbare handicap’. Niet alleen vanwege het gebrek aan zichtbare symptomen, maar ook omdat het lange tijd gestigmatiseerd is in gemeenschappen en genegeerd door beleidsmakers.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directeur Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

 

Op 3 maart is het de Internationale Dag van het Gehoor. Een dag voor het belang van bewustwording over gehoorzorg en voor het nemen van preventieve maatregelen om doofheid en gehoorverlies te voorkomen.  

Hoewel we bij Akoesta geen klinisch experts zijn, begrijpen we als experts in het verbeteren van ruimte-akoestiek de verwoestende gevolgen van onbehandeld gehoorverlies.

Om deze reden moet gehoorbescherming een constant aandachtspunt zijn.

 

Eén van de sleutelfactoren om onszelf adequaat te beschermen tegen gehoorverlies is het identificeren wanneer we aan deze dreiging worden blootgesteld.

Daarom is het handig om het geluidsniveau te kennen van het geluid dat we vaak horen.  

De volgende tabel toont enkele veelvoorkomende geluiden en hun decibel-niveaus.

*Een decibel is een eenheid die wordt gebruikt om de intensiteit van geluid te meten. De Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten (CDC) geven aan dat geluiden boven de 70 decibel gehoorschade kunnen veroorzaken.

 

Geluidsniveaus van

veelvoorkomend geluid:

Maximaal toegestane blootstelling

aan geluid op de werkplek:

Hieronder staan enkele van de hoogste geluidsniveaus waaraan mensen op het werk kunnen worden blootgesteld zonder gehoorbescherming en hoelang ze hieraan kunnen worden blootgesteld.

[Meer dan 5% van de wereldbevolking (430 miljoen mensen) lijdt aan invaliderend gehoorverlies en heeft revalidatie nodig. Naar schatting zou dit aantal tegen 2050 kunnen oplopen tot meer dan 700 miljoen (een op de tien mensen).] - WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)

 

Zoals algemeen bekend kunnen harde geluiden gehoorverlies veroorzaken doordat ze de haartjes of neuronen in het binnenoor beschadigen die geluidssignalen naar de hersenen doorgeven. Beschadiging of verlies van deze structuren kan leiden tot verminderd gehoor.

Gehoorverlies kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Mensen met gehoorverlies ervaren vaak depressie en isolatie als gevolg van communicatieproblemen met anderen. Bovendien is gehoorverlies in verband gebracht met afnemende cognitieve vermogens en een verhoogd risico op vallen.

 

Meer gevolgen van onbehandeld gehoorverlies zijn:

•       Afname van de mentale scherpte.

•       Verhoogd risico op dementie.

•       Geheugenproblemen.

•       Sociale isolatie.

•       Angst.

•       Mentale vermoeidheid.

De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies gaan verder dan moeite met horen. Ze beïnvloeden ons mentale, sociale en fysieke welzijn.

U kunt verschillende maatregelen nemen om uw gehoor te beschermen:

•       Vermijd langdurige blootstelling aan harde geluiden.

•       Gebruik gehoorbescherming als u wordt blootgesteld aan geluiden boven de 100 dB.

•       Controleer het volume van muziek en andere audiotoestellen.

•       Laat regelmatig uw gehoor controleren.

•       Bevorder gehoorzorg in uw omgeving.

Bij Akoesta geloven we dat de akoestische kwaliteit van ruimtes cruciaal is voor het beschermen van de gehoorfunctie van mensen en het verbeteren van hun welzijn. Onze toewijding ligt in het creëren van akoestisch comfortabele omgevingen die bijdragen aan het gehoorwelzijn van hun gebruikers.

Onze expertise op het gebied van akoestiek stelt ons in staat om:

•       De niveaus van galm in elke ruimte (kantoren, scholen, podcaststudio's, enz.) te beoordelen.

•       Op maat gemaakte oplossingen te ontwerpen en te implementeren om de akoestische kwaliteit te verbeteren.

•       Aangename omgevingen te creëren die helpen om de gehoorfunctie van degenen die ze gebruiken te beschermen.

Als u zich zorgen maakt over gehoorverlies of als u de akoestiek van uw ruimte wilt verbeteren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag bij het creëren van een omgeving die het mentale en auditieve welzijn van de gebruikers verbetert.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.