Hoe reageer jij op je (werk)omgeving? Visueel, auditief of kinesthetisch?
Mensen reageren op verschillende manieren op hun directe omgeving. Bij de indeling van je kantoor is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Hoe je op je omgeving reageert gaat op drie manieren: visueel, auditief en kinesthetisch.
Hoe reageer jij op je (werk)omgeving? Visueel, auditief of kinesthetisch?
Mensen reageren op verschillende manieren op hun directe omgeving. Bij de indeling van je kantoor is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Hoe je op je omgeving reageert gaat op drie manieren: visueel, auditief en kinesthetisch. De ene persoon is meer gericht op beeld, een ander meer op geluid en weer een ander meer op gevoel. Dit is de reden waarom iedereen anders reageert op de inrichting van bijvoorbeeld een kantoor: sommigen richten zich meer op het uiterlijk van de ruimte, sommigen op de geluiden om hen heen en anderen juist meer op het gevoel van de materialen.
Hoe reageer jij op prikkels?
Dagelijks komen er veel prikkels op ons af, allemaal op verschillende manieren. Veel te veel informatie om allemaal gelijk te kunnen verwerken. Om deze enorme stroom van prikkels te kunnen beheersen hebben we onszelf aangeleerd om ons op delen ervan te concentreren (focussen). Als je bijvoorbeeld een boek aan het lezen bent sluit je je af voor de rest van de omgeving en de informatie die daaruit voortkomt.
Ben je visueel, auditief of kinesthetisch ingesteld?
Waar iemand zich op focust hangt af van zijn stemming en zijn voorkeuren. Veel mensen focussen het gemakkelijkst op de beelden om hen heen. Deze mensen noemen we visueel ingesteld. Focust iemand eerder op geluiden dan is hij auditief ingesteld. Als hij tenslotte eerst zijn gevoel opmerkt noemen we hem kinesthetisch ingesteld. Dit wisselt elkaar af. Toch heeft iedereen daarbij een bepaalde voorkeur. De één richt zich makkelijker op beeld, de ander op geluid en een derde op gevoel.
Hoe weet je of iemand visueel, auditief of kinestetsch is ingesteld?
Visueel: gericht op beelden
Als iemand visueel is ingesteld denkt hij vooral in beelden. Hij ziet als het ware de plaatjes in gedachten voor zich. Zo’n iemand praat snel en maakt veel gebruik van armbewegingen en mimiek om iets uit te duiden. Hij drukt zich ook uit in termen waarin het gericht zijn op beelden duidelijk hoorbaar is. Zo zal hij het hebben over: “Ik zie het wel zitten”, “Zie je wel in dat…”, Zo heb ik het nog niet bekeken” en Kijk, dat zit zo…
Voor iemand die visueel is ingesteld is lichaamstaal een belangrijk communicatiemiddel. Bij anderen let hij vooral op de mimiek, houdingen en bewegingen. Als je wilt weten of iemand vooral visueel is ingesteld kun je hem een vraag stellen; bijvoorbeeld: “Hoeveel ramen heb je in je huis?” De visueel ingestelde zal dan nadenkend omhoog kijken. Hij ziet zijn huis voor zich en is in zijn gedachten de ramen aan het tellen.
Auditief: gericht op geluiden
Voor iemand die auditief is ingesteld is het vooral de toon die de muziek maakt. Hij is gefocust op geluiden en woorden. Hij spreekt langzamer en melodieus en zijn taalgebruik is gevuld met woorden die betrekking hebben op geluid. Zo zal hij zeggen dat het hem “ter ore” kwam en dat hij nog van zich zal “laten horen”. Vraag hem wie er vanochtend gebeld heeft. Hij zal dan zijn blik opzij richten. In zijn gedachte hoort hij die persoon weer spreken. De lichaamstaal die hem het eerste opvalt is de intonatie in de stem.
Kinesthetisch: gericht op gevoel
Iemand die kinesthetisch is ingesteld, richt zich op wat hij voelt. Hij is gefocust op wat hem raakt. Als je vraagt hoe hij zijn gesprek ervaren heeft, kijkt hij naar beneden. Hij is deze ervaring aan het voelen. Hij spreekt traag en spreekt ook uit zijn gevoel: “Ik heb het gevoel dat….”. “Voel je wat ik bedoel?” In de non-verbale communicatie let hij vooral op de afstand die iemand aanneemt en op aanraking.
Bron: lichaamstaal.com
Irrelevant geluid in het open kantoor
Vooral voor auditief ingestelde medewerkers kan een open kantoor een grote uitdaging zijn. Een open kantoor heeft natuurlijk voordelen op het gebied van samenwerking, communicatie en toevallige ontmoetingen. Maar een direct gevolg van open kantoren is het geluid. Volgens onderzoek van Leesman is slechts 30 procent van kantoorgebruikers tevreden met het geluidsniveau op hun werkplek. En ook een studie gepubliceerd in het British Journal of Psychology noemde de rol die ‘irrelevant geluid’ speelt bij zowel het werk verstoren, het stressniveau verhogen en het werkplezier verminderen.
Te stil kan ook zenuwslopend zijn
Lawaaierige kantoren kunnen leiden tot ziekteverzuim, personeelsverloop en lage productiviteit. Echter, zoals het rapport Health, Wellbeing & Productivity in Offices van de World Green Building Council opmerkt, is niet al het geluid in kantoren lawaai of “ongewenst geluid”. Een kantoor dat te stil is, kan zenuwslopend zijn. Dus de akoestiek hangt af van het soort activiteiten die op de werkplek worden uitgevoerd. Ook de kantoorcultuur speelt hierbij een rol.
Verhelp akoestische tekortkomingen
Een goed kantoorontwerp verhelpt akoestische tekortkomingen. Het gebruik van akoestische materialen die overtollig geluid absorberen zorgt onder meer voor:
- Verbeterde communicatie tussen teams
- Vermindering van verstoring
- Meer spraakprivacy bij vertrouwelijke (telefoon)gesprekken
- Betere concentratie bij complexe, geconcentreerde taken
Creëer verschillende soorten werkruimtes
Het creëren van een kantoorontwerp met daarin meerdere soorten werkomgevingen concentreert geluid in gebieden waar bijvoorbeeld luidruchtig gedrag wel ‘gewenst’ is. Of juist ruimtes waar luid stemgeluid wordt ontmoedigd. Het doel bij kantoorinrichting moet zijn om een verscheidenheid aan werkruimtes, pauzezones, kantine- / koffieruimtes en vergaderruimtes te creëren. Elk met het juiste niveau van akoestische absorptie waar medewerkers kunnen praten en werken zonder hun stem te moeten verheffen om te worden gehoord of zachtjes te moeten fluisteren om te voorkomen dat ze indiscreet zijn.
Productiviteit positief beïnvloeden
Door slim materiaalgebruik kunnen ruimtes worden gecreëerd die het welzijn en de productiviteit van medewerkers positief beïnvloeden. Hoogwaardige akoestische panelen zijn cruciale oplossingen in de strijd tegen slechte akoestiek op de werkplek. Geluid kan ook worden gedempt door fysieke barrières te gebruiken. Zelfs in een open kantoor kunnen akoestische scheidingswanden of roomdividers worden gebruikt om geluid te blokkeren en te absorberen. Ook akoestische bureauschermen in verschillende hoogtes, materialen, kleuren en afwerking helpen bij het minimaliseren van lawaai en afleiding.
Met de juiste aanpak en materialen heb je een kantoorinrichting die optimaal is, zowel esthetisch als akoestisch. Of je nou visueel, auditief of kinesthetisch bent ingesteld!
Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta
Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.
Meer weten?
Wilt je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Je vindt scheidingswanden, cubicles en andere akoestische oplossingen op maat. Laat het ons weten.