Blog
Category

Hybride werken? Optimaliseer de akoestiek!

Door
Floris Hollander
6/9/2022
min read
Share this post

Hybride werken zorgt voor akoestische uitdagingen bij de inrichting van je kantoor.

Hybride werken zorgt voor de nodige uitdagingen bij de inrichting van je kantoor. Er is sprake van hybride werken wanneer medewerkers op kantoor werken met medewerkers die op afstand werken, bijvoorbeeld vanuit huis. Met name de Teams/Zoom meetings zijn een blijvertje en zorgen voor veel (geluids)overlast op kantoor. Bovendien kunnen mensen minder goed tegen storende geluiden sinds ze een langere periode (in alle rust) vanuit huis hebben gewerkt.

De uitdagingen bij je kantoorinrichting liggen op verschillende vlakken zoals bijvoorbeeld onderlinge relaties tussen medewerkers en organisatie, IT-ondersteuning om samenwerkingsvormen mogelijk te maken en de optimale akoestiek in de verschillende ruimtes die horen bij hybride werken.

In dit artikel lees je meer over hoe je met een goede akoestiek op kantoor je medewerkers optimaal in staat stelt om hybride te werken.

Geluidsabsorberende materialen toevoegen

Als de akoestiek op orde is, zal de beleving en het comfort enorm verbeteren en daarmee ook het werkgeluk van je medewerkers. Meubels en materialen hebben allemaal impact op de akoestiek in een ruimte. Uitgaande van de locatie van de ruimte is en wat er binnenin de ruimte gebeurt, is het goed om te overwegen of het nodig is om akoestisch absorberende materialen toe te voegen. Je kunt dit doen op basis van eigen waarnemingen, op basis van het oordeel van een expert of op basis van de resultaten van een akoestische meting. De geluidsabsorberende elementen kunnen op verschillende manieren worden toegevoegd. Denk hierbij akoestische materiaal aan het plafond, de vloer en de muren. Maar ook het toevoegen van zachte, akoestische afwerkingen aan meubels om het geluid te dempen kan enorm helpen. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van scheidingswanden met akoestische waarde.

Ruimtelijke indeling van je kantoor

Het is belangrijk om rekening te houden met de aangrenzende gebieden bij het plannen hybride samenwerkingsruimtes. Een constant gezoem is bijvoorbeeld veel minder storend dan onderbroken geluiden. Teams vinden vaak een gesprek van hun eigen team niet zo storend, maar ervaren lawaai van andere teams wel als storend en hinderlijk. Open samenwerkingsruimten (met relatief meer lawaai) moeten bij voorkeur op afstand worden gehouden van afdelingen waar medewerkers ‘met het hoofd naar beneden’ in uiterste concentratie aan het werk zijn.

Vergaderen in alle privacy

Om in alle privacy te kunnen vergaderen (live of online) is het creëren van ruimtes waarbij het geluid binnen blijft een goede optie. Bovendien zorgt het ervoor dat mensen in de nabije omgeving ook beschermd worden voor mogelijke afleiding. Je kunt hiervoor gebruik maken van akoestische wanden die geluid blokkeren van het ene gebied naar het andere. In de “open plan” werkomgevingen kunnen telefooncellen en meeting-pods zorgen voor akoestische privacy.

Geluidsmaskering: creëer een achtergrondgeluid

In tegenstelling tot witte ruis, maakt geluidsmaskering gebruik van nauwkeurige filtering om een stil, uniform en luchtstroomachtig achtergrondgeluid te creëren, gebaseerd op de overlap met alleen de frequenties van menselijke spraak. Dit kan het vermogen om te focussen enorm verbeteren. Bovendien biedt het extra akoestische privacy.

Akoestische scheidingswanden

Schermen, panelen en vrijstaande elementen kunnen helpen geluid in de open ruimte te houden en geluid te blokkeren dat van andere ruimtes in de buurt komt. Dit geldt ook voor het plaatsen van Pods waarmee je medewerkers in open ruimtes meer mogelijkheden geeft om ononderbroken videogesprekken te kunnen voeren.

Meer weten over onze unieke aanpak en onze oplossingen en producten? Ons deskundige team staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.