Spraakverstaanbaarheid
Met spraakverstaanbaarheid wordt gemeten hoe begrijpelijk spraak is, of de mate waarin spraak kan worden verstaan. Dit wordt beïnvloed door de duidelijkheid, uitdrukkelijkheid, transparantie, begrijpelijkheid, helderheid en nauwkeurigheid.
Spraakverstaanbaarheid (STI): de mate waarin spraak kan worden verstaan
De verstaanbaarheid van spraak wordt beïnvloed door achtergrond(stoor)geluid en galm. De spraakverstaanbaarheid en de nagalmtijd staan vaak in relatie tot elkaar. Hoe groter de nagalmtijd hoe slechter de spraakverstaanbaarheid meestal wordt.
Wat bepaalt de spraakverstaanbaarheid?
Spraakverstaanbaarheid wordt bepaald door:
• Frequentie overdracht. De mate waarin hoge en lage tonen worden weergegeven en de vervorming die daarbij optreedt.
• Nagalm en reflecties. Hier gaat het enerzijds om de sterkte verhouding tussen het geluid dat de luisteraar direct en indirect (dus via weerkaatsing). Anderzijds gaat het om de looptijdverschillen tussen het directe en indirecte geluid. Oftewel, de mate waarin het gereflecteerde geluid bij de luisteraar aankomt.
• Geluidsniveau, ofwel geluidsdruk, ten opzichte van andere aanwezige geluiden. Hier gaat het dus om de vraag hoeveel de spraak harder is dan eventuele aanwezige stoorgeluiden.
Is spraakverstaanbaarheid te verbeteren?
De spraakverstaanbaarheid in een ruimte is absoluut beter te krijgen. Door het kiezen van de juiste materialen bij de indeling van een ruimte kan de spraakverstaanbaarheid enorm verbeteren.