Veilig werken op kantoor met een coronaprotocol
Ondernemers, organisaties en bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het toepassen van de maatregelen en voor de gezondheid van de medewerkers tijdens hun werk. Het opstellen van een coronaprotocol is hierbij goed hulpmiddel. Maar hoe stel je dat op?
De maatregelen ten aanzien van het coronavirus worden continue veranderd en aangepast aan de nieuwe situatie. De regels voor een coronaproof werkplek zullen echter voorlopig wel blijven bestaan. Ondernemers, organisaties en bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het toepassen van de maatregelen en voor de gezondheid van de medewerkers tijdens hun werk. Ook zijn ze zelf verantwoordelijk voor het toezien op het naleven van maatregelen en adviezen. Het opstellen van een coronaprotocol is hierbij goed hulpmiddel. Maar hoe stel je dat op?
Maak afspraken over veilig werken
In het protocol maak je afspraken zodat je veilig kan werken op je werkplek op kantoor. Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de realiteit van de openbare ruimte, de werkvloer, het sportveld of de school.Dat vereist maatwerk: hoe houd je 1,5 meter afstand in een kantoortuin? Hoe voorkom je dat medewerkers bij elkaar hoeven te zitten met lunch? Hoe voorkom je dat mensen in rijen dichtbij elkaar komen te staan?
Drie thema’s: afstand, hygiëne en bescherming
Het protocol moet minimaal de uitwerking bevatten van drie thema’s: afstand, hygiëne en bescherming. Ook gedragsbeïnvloeding (medewerkers, bezoekers, leveranciers) en interne handhaving zijn hierbij van belang. Ook moeten we extra druk op de publieke ruimte en het openbaar vervoer zoveel mogelijk zien te voorkomen en zo min mogelijk reisbewegingen maken.
Voorbeelden van maatregelen om te zorgen dat men anderhalve meter afstand van elkaar kan houden en voor het beheersen van de bezoekersstroom:
- Plaats tafels en stoelen in een ruimte/zaal zo dat iedereen zich strikt aan anderhalve meter onderlinge afstand kan houden.
- Attendeer iedereen erop om afstand van elkaar te houden. Herhaal deze boodschap op meerdere plekken.
- Maak vaste looproutes en geef dit duidelijk aan. Richt looproutes zo in dat mensen elkaar in verschillende looprichtingen op anderhalve meter afstand kunnen passeren. Of maak er eenrichtingsverkeer van.
- Laat bezoekers buiten wachten (met anderhalve meter afstand), als bij binnen wachten anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Laat bezoekers pas binnen op de gereserveerde tijd (indien van toepassing).
- Laat bezoekers in kleine groepen aankomen/vertrekken en naar binnen/buiten gaan om anderhalve meter onderlinge afstand te houden.
- Zorg dat er voldoende afstand is tussen de zitplaatsen in een wachtkamer of aankomstruimte, etc.
- Beperk zoveel mogelijk het aantal personen in een ruimte. Borg altijd de anderhalve meter afstand in een ruimte én het maximale aantal mensen dat volgens de geldende maatregelen in een ruimte mag zijn.
- Beperk het aantal personen in de sanitaire ruimtes (was-, toilet- en/of doucheruimtes). Laat bezoekers wachten met anderhalve meter afstand.
- Houd toezicht op het aantal mensen en de onderlinge afstand bij het gebruik van de lift. Bijvoorbeeld bij krappe liften: laat mensen de lift naar boven nemen en laat mensen zo veel mogelijk naar beneden lopen.
- Zorg voor een soepele doorstroming en voorkom opstoppingen door bijvoorbeeld deuren open te zetten.
- Spreid bezoekers door ruimere openingstijden (uiteraard passend binnen de toegestane openingstijden).
- Train en begeleid medewerkers op de maatregelen en adviezen en het toezien op het onderling anderhalve meter afstand houden.
- Houd het kassa-/baliecontact zo beperkt mogelijk. Dat kan door zoveel mogelijk online of telefonisch te laten reserveren en online of contactloos te laten betalen.
- Bevestig een fysieke (kunststof)barrière. Bijvoorbeeld bij balie/informatiepunt/kassa of receptie, wanneer de anderhalve meter afstand niet haalbaar is.
- Bij het veilig inrichten van de ruimte, als werkplek of voor publiek, kan een arbeidshygiënist adviseren. Die kan onderzoek doen op locatie en adviseren over specifieke maatregelen. Bijvoorbeeld over het toepassen van schermen.
Praktische tips voor het opstellen een coronaprotocol:
- Houd het kort en eenvoudig. Een (dubbelzijdig) A4-tje is meestal voldoende.
- Kies voor concrete en praktische oplossingen, passend bij uw situatie.
- Presenteer de oplossingen overzichtelijk. Zodat iedereen in de organisatie het direct begrijpt en kan toepassen.
- Vermeld de datum en houd het document ‘levend’. Want de komende tijd zult u het nog regelmatig moeten aanpassen door versoepeling of juist aanscherping van de leefregels.
- Stel een ‘coronaverantwoordelijke’ aan. Deze ziet toe op naleving van het protocol. Ook behandelt hij meldingen van medewerkers over onveilige situaties.
Wil je aan de slag met een coronaprotocol? Check eerst je brancheorganisatie!
Branches hebben het beste zicht op de eigen praktijk. Veel brancheorganisaties hebben de RIVM-richtlijnen vertaald naar de dagelijkse praktijk van hun sector in concrete protocollen.
Meer informatie over coronaprotocollen is te vinden op de volgende websites:
Rijksoverheid
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Lees welke maatregelen nodig zijn op kantoor in de 1,5 meter economie.
Lees ook hoe je een thuis een fijne werkplek kunt creëren!
Lees hier onze maatregelen naar aanleiding van het Coronavirus
Meer info over JuuNoo vind je hier