Blog
Category

Hoeveel herrie kun jij aan?

Door
Floris Hollander
17/6/2019
min read
Share this post

Oxford University deed onderzoek en daaruit blijkt onder meer dat we rust op de werkvloer verkiezen boven gratis eten. Opvallend is dat vooral jongeren zich ergeren aan lawaai.

Dat geluid je productiviteit beïnvloedt, daar schreven we al eerder over. Maar waar komt al dat geluid vandaan? Telefonerende collega’s, harde ringtones, luidruchtige discussies, piepende computers en het getik op toetsenborden is het eerste waar je wellicht aan denkt in een kantooromgeving. Maar wat te denken van airco’s, TL-verlichting, langsrazende auto’s of een vliegtuig dat laag overkomt?

Minder afleiding dankzij ‘witte ruis’

Herrie in de kantoortuin; we worden er massaal gek van. Oxford University deed er onderzoek naar. Daaruit blijkt onder meer dat we rust op de werkvloer verkiezen boven gratis eten. Opvallend is dat vooral jongeren zich ergeren aan lawaai. Een koptelefoon met muziek brengt een beetje rust in de rumoerige dag. Maar ook luisteren naar zogenaamde ‘witte ruis’ kan helpen. Door te luisteren naar geluiden van de regen, een waterval of de oceaan kun je focussen op één constant geluid. Daardoor word je minder afgeleid door alle andere geluiden om je heen. Let wel op dat je niet in slaap valt, want ook daar is witte ruis heel goed voor.

Honderden hartinfarcten per jaar

RTL Nieuws analyseerde hoeveel huizen in Nederland volgens normen van de Wereldgezondheidsorganisatie op een te rumoerige plek staan. Te rumoerig in dit geval wil zeggen dat er meer dan 55 decibel aan omgevingsgeluid wordt ervaren. Dat blijkt meer dan een derde te zijn. Tussen die huizen staan natuurlijk ook kantoorpanden. Volgens onderzoek van die Wereldgezondheidsorganisatie is geluid een van de grootste gevaren van onze leefomgeving. Volgens Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van de GGD Amsterdam, krijgen honderden mensen per jaar een hartinfarct door lawaai: ‘Als je heel lang geluidshinder ervaart, kan je bloeddruk omhoog gaan, een hartziekte ontwikkelen en uiteindelijk een hartinfarct krijgen.’

Zelfs Seneco had er last van

Eén schrale troost: zelfs Seneco – Romeins schrijver en stoïcijns filosoof – had last van geluidsoverlast. Hij schreef al in de eerste eeuw na Christus een brief aan een tijdgenoot over zijn rumoerige leven boven een badinrichting. Dat houdt natuurlijk niet in dat we ons maar moeten neerleggen bij die lawaaiige kantoorruimtes. Met akoestische wandpanelen, scheidingswanden, plafondpanelen of speciaal meubilair breng je zonder ingrijpende verbouwing de rust terug in jouw kabaalkantoor.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze akoestische oplossingen? Neem gerust contact met ons op.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.