Blog
Category

Geluidsisolatie

Door
Floris Hollander
5/12/2022
min read
Share this post

Geluidsoverlast kan heel vervelend zijn, gelukkig kun je er met isolatie iets tegen doen. Bij geluidsisolatie zijn er twee verschillende soorten geluidsbronnen, namelijk geluid van buitenaf en geluid van binnenuit...

Geluidsisolatie: goede manier om geluidsoverlast te lijf te gaan

Geluidsisolatie of akoestische isolatie is het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Soms ook van binnen naar buiten (bijvoorbeeld een discotheek). Bij geluidsisolatie onderscheidt men luchtgeluid en contactgeluid.

Luchtgeluiden en contactgeluiden:

Luchtgeluiden: verspreiden zich via de lucht, deze laten begrenzingsvlakken van de kamer trillen, wat voor geluid zorgt. Voorbeelden zijn muziek en praten.

Contactgeluiden:
 ontstaan door trillingen in de constructie die op hun beurt de lucht doen trillen waardoor we het geluid kunnen waarnemen. Voorbeelden van contactgeluiden zijn voetstappen en zware vrachtwagens die voorbijrijden.

Voorkom geluidslekken:

Om het toepassen van het geluidsisolatiemateriaal het meeste effect te geven, dien je er voor te zorgen dat er geen geluidslekken zijn en je de ruimtes volledig opvult. Vergeet je een stuk te isoleren? Dan zal de geluidsisolatie slechts deels werken. Als je bijvoorbeeld de ruimte tussen een verdiepingsvloer niet volledig opvult, krijg je een soort klankkast waardoor je alsnog zowel de luchtgeluiden als contactgeluiden hoort. Controleer ook goed of geluid zich bijvoorbeeld niet via ventilatiekanalen, luchtroosters, spleten onder deuren of kieren kan verspreiden. Een raam kan ook een geluidslek zijn. Als de wanden heel goed geïsoleerd worden, maar het raam slechts enkelglas is, zal er alsnog veel geluid doorgelaten worden.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.