Open werkplekken werken niet! Of toch wel?
Over de kantoortuin zijn al veel artikelen geschreven. Het zou niet goed zijn voor de productiviteit van medewerkers en het zou slecht zijn voor de concentratie. Vaak gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijver of gebaseerd op matig onderzoek.
Over de kantoortuin zijn al veel artikelen geschreven. Vaak met als strekking dat het alleen maar slecht is. Het zou niet goed zijn voor de productiviteit van medewerkers en het zou slecht zijn voor de concentratie. Veel van deze artikelen zijn echter vaak gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijver of gebaseerd op matig onderzoek. Maar er zijn ook goede onderzoeken!
Leesman onderzoek
Leesman heeft ook onderzoek gedaan naar open kantoren en komt tot andere conclusies. Leesman is onafhankelijk en heeft geen belang bij het promoten van welk werkplekconcept dan ook.
Leesman doet sinds 2010 onderzoek onder meer dan 700.000 respondenten(!) die in meer dan 4.000 gebouwen werken.
Werkplekbeoordeling op 90 punten
Leesman beoordeelt op 90 punten hoe goed een werkomgeving mensen in staat stelt om hun taken uit te voeren. En wat blijkt: de tien laagst scorende werkomgevingen zijn open werkomgevingen. Met problemen rondom individuele concentratieactiviteiten, geluidsniveau en (zelfwaargenomen) productiviteit.
Variëteit is essentieel
Maar er is meer: negen van de tien hoogst scorende omgevingen zijn ook open werkplekken. Het verschil tussen deze twee groepen zit hem in de variëteit aan verschillende soorten werkruimten die hun wordt geboden. Zijn de werknemers daar tevreden over, dan zegt 75 procent productief te kunnen werken en vindt 86 procent het een plek waar ze met trots bezoekers ontvangen.
Kies het design dat past
Het is ook wel voor te stellen dat concentreren moeilijk is als er geen keuze is in werkplek. Is die variëteit er wel, dan kun je ervoor kiezen de rust op te zoeken als dat nodig is. Kortom, de stelling dat open werkomgevingen alleen maar slecht zouden zijn, is echt te kort door de bocht.
In een andere dwarsdoorsnede is er ook gekeken naar de hoogst scorende werkomgevingen op de index: de zogenaamde Leesman+ organisaties. Al deze organisaties hebben een open werkomgeving. En in de werkomgeving die het best scoort op geluidsniveau werken meer dan duizend mensen. Dus ook voor dergelijke grote organisaties is het mogelijk het design te kiezen dat voor hen werkt en bij hen past.
Ontwerp met de gebruiker en de werkzaamheden in gedachten
Het is dus te kort door de bocht om te stellen dat open werkomgevingen niet werken. Er is wel genoeg bewijs om te zeggen dat er (veel) slechte open werkomgevingen zijn. Maar dit betekent natuurlijk niet dat er geen goede zijn. Werkomgevingen zullen altijd moeten worden ontworpen met de gebruiker en de werkzaamheden die hij moet uitvoeren in gedachten.
Om goed te kunnen functioneren is het, zoals bij elk ander kantoor, belangrijk dat bepaalde fysieke kenmerken in orde zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoelen, bureaus, temperatuur, (dag)licht, luchtkwaliteit en ook het geluidsniveau.
Wil jij weten hoe het is gesteld met het geluidsniveau en akoestiek bij jou op kantoor? Neem dan contact met ons op. We komen graag langs voor een inventarisatie en akoestische meting.
Bron: Leesman “De beste werkomgevingen ter wereld zijn open kantoren”