Thuiswerken? Werken op kantoor is zo slecht nog niet!
Ontdek de voordelen van werken op kantoor en waarom het een onmisbaar onderdeel blijft voor het bevorderen van productiviteit, teamwork en welzijn op de werkplek.
Drie misvattingen waardoor iedereen denkt dat thuiswerken zo geweldig is!
Er zijn veel mensen die denken dat het kantoor als werkplek gaat verdwijnen. Mede door het toenemende gebruikt van WiFi en laptops omarmen veel organisaties thuiswerken. En tijdens de pandemie werken we zoveel thuis als we kunnen. Een tijdlang leek dat ook heel erg goed te gaan. Maar na vele maanden van werken vanaf de keukentafel van videocall naar videocall, is de nieuwigheid (en de lol) er wel af.
Drie veelvoorkomende misvattingen
Er zijn drie veelvoorkomende misvattingen over thuiswerken die ervoor zorgen dat iedereen denkt dat thuiswerken geweldig is. Dit zijn de drie misvattingen:
- Het is goedkoper om mensen thuis te laten werken
- Mensen zijn thuis net zo (of meer) productief als op kantoor
- Thuiswerkers hebben een betere balans tussen werk en privé
Misvatting #1 Het is goedkoper om mensen thuis te laten werken
Het klopt dat het verminderen van de kosten voor onroerend goed en andere gerelateerde voorzieningen op de werkplek geld kan besparen. Maar er zijn verborgen kosten waarmee je rekening moet houden voordat je mensen massaal naar huis stuurt.
Het kantoor heeft het potentieel om iedereen de ruimte en tools te bieden die ze nodig hebben om hun werk gedaan te krijgen. Maar als ze vanuit huis werken, moeten veel mensen dealen met kleine ruimtes, familie en kamergenoten, gecombineerd met slechte apparatuur en technologie.
Uit een onderzoek van Steelcase blijkt dat 75% van de directeuren of hoger altijd of bijna altijd aan een bureau thuis werkt, terwijl slechts 46% van de medewerkers dat doet. En in grote stedelijke gebieden over de hele wereld worstelen mensen vaak met kleine woonruimten die met anderen worden gedeeld, waardoor thuiswerken moeilijk kan worden. Uit onderzoek van de Cheung Kong Graduate School of Business in Peking bleek dat meer dan de helft van de werknemers zei dat hun efficiëntie afnam tijdens het werken vanuit huis.
Misvatting #2 – Mensen zijn thuis net zo (of meer) productief als op kantoor
Dat hangt af van hoe je productiviteit definieert. Sommige vormen van werk zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Maar echte productiviteit van kenniswerkers met betrekking tot creativiteit, innovatie en transformatie is echt moeilijk te meten op korte termijn – vooral tijdens een pandemie – en ongelooflijk moeilijk virtueel te bereiken. Hoe definieert en meet jouw organisatie wat het betekent om productief te zijn? Routinematig werk kan thuis worden gedaan. Briljante ideeën kunnen niet worden gepland. Het creatieve proces is lastig in een reeks korte online vergaderingen. Mensen die ‘fysiek’ samen zijn en voortbouwen op elkaars ideeën terwijl ze met dezelfde informatie werken, kunnen gemakkelijker ideeën bedenken en problemen oplossen. Informatieve en evaluatieve samenwerking kan eenvoudig plaatsvinden via video. Maar creatieve samenwerking is onder alle omstandigheden het meest uitdagend en het moeilijkst om online te bewerkstelligen. In een volledig virtuele omgeving hebben mensen moeite om een ‘normaal’ gesprek te voeren en lichaamstaal te lezen terwijl ze inhoud delen. Beide zijn cruciaal voor innovatie.
Misvatting # 3 Thuiswerkers hebben een betere balans tussen werk en privé
Thuiswerken heeft natuurlijk voordelen: geen woon-werkverkeer, comfortabele kleding en meer tijd met familie of huisdieren. Maar het gaat ook gepaard met nadelen. Extreme thuiswerk strategieën kunnen het zelfs moeilijker maken om werk en privé te scheiden en stress veroorzaken voor het welzijn van werknemers. Het is verleidelijk om vanuit huis te werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Rituelen, zoals woon-werkverkeer of koffiedrinken in het café, helpen bij het creëren van belangrijke grenzen tussen werk en leven.
Welke dag is het eigenlijk vandaag?
Vraag jij je regelmatig af: “Welke dag is het eigenlijk vandaag?” Dan kan er sprake zijn van temporal disintegration. Dit is een fenomeen waarin mensen niet in staat zijn om informatie over tijd, hoe dingen in een opeenvolgende volgorde te doen of wat er is gebeurd, vast te houden en te ordenen. Zonder plaatsgebonden rituelen, zoals naar het werk rijden of bij anderen zijn, worstelen mensen om de ene dag van de andere te onderscheiden. Zonder een fysieke scheiding tussen werk en leven wordt het moeilijk om grenzen te stellen. Voor mensen die altijd thuiswerken en binnenblijven, smelten de dagen samen. Er is geen onderscheid meer tussen de werkweek en het weekend en je verliest het gevoel voor tijd en hoe laat het is. Als je regelmatig niet weet welke dag het is, ben je niet de enige: veel mensen zoeken tijdens corona op Google “welke dag is het is”.
Afnemende opbrengsten
Volgens onderzoek van WKspace toont aan dat mensen op een gegeven moment een punt bereiken van afnemende opbrengsten wanneer ze vanuit huis werken. Het onderzoek suggereert dat plezier, motivatie en verbinding allemaal begon af te nemen na slechts vijf weken thuiswerken. En daarmee dus ook de productiviteit.
Een nieuwe benadering is nodig
De werkplek is essentieel om groei te stimuleren, een organisatiecultuur op te bouwen en het soort innovatie aan te drijven dat de wereldeconomie aandrijft.
Maar dat betekent niet dat we terugkeren naar het kantoor van vroeger. Ook zullen we niet met zijn allen thuis blijven werken. Er is een nieuwe benadering van de werkplek nodig – één die aantrekkelijk en veilig is voor werknemers en slim voor het bedrijf.
Wil je meer weten over de nieuwe kantooromgeving en de multi-space aanpak? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.
Bekijk hier onze oplossingen voor comfortable thuiswerkplekken of Lees waarom werken op kantoor niet zo slecht is als het lijkt